21 Şubat 2017 Salı


Merhaba, bu yazıda hamileliğimde ve sonrasında okuduğum kitaplar hakkında yorumlarımı paylaşacağım. Bebek bakımı en iyi yaşarken öğreniliyor olsa da teorik kısmını atlamayalım.  Bir çoğu oldukça popüler olan, hemen herkesin okuyup, tavsiye ettiği kitaplar. Bazılarının altını çize çize, bazılarını ise bu kadar insan tavsiye etmiş bir bildikleri vardır diye okudum. Okurken gerekli gördüğünüz yerleri işaretlemenizi, minik bir postitle sayfayı ayırıp, küçük notlar almanızı tavsiye ederim. Çünkü bu kitaplar teknik bilgi dolu ve hepsinin her detayını hatırlayamayabiliyorsunuz. Geri dönüp bakmak istediğinizde hazır olacaklar.

Aşağıdaki koca listeyi görünce gözünüz korkmasın :) Sadece gerekli gördüğünüzü okusanız bile faydasını göreceksiniz.Tabi ki teknik bilgi yeterli değil ama siz donanımınızı tamamlayın, pratiğe dökmesi daha kolay oluyor inanın. Ben kendi adıma bundan 30 yıl önce de şimdi de uygulanan genel geçer bilgileri yeterli görmüyorum. Tıp biliminin bile kendini her 2 yılda bir yenilediğini düşünürsek çok da haksız sayılmam. Bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken okuyun, araştırın. Sonuçta dünyaya bir can getiriyorsunuz ve onun için en iyisi istiyor olmanız çok doğal :) Tecrübe çok değerli birşey. Tecrübeli annelerden, aile büyüklerinden tabi ki yararlancaksınız ama en azından bir süzgeçten geçiriyor olacaksınız. Her şey kitaplardaki kadar kolay olmuyor ama bazen de aklınıza bir anda gelen bir bilgi hayatınızı kurtarıyor :)
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim ki; okuduğunuz kitaplarda bilgileri kendi hayatınızı uyarlamanızı tavsiye ederim. Kitaplarda anlatılan mükemmel anne olmaya çalışmanızı değil! Bu tamamen benim şahsi düşüncem. Çünkü okuyacağınız bazı kitaplarda göreceksiniz ki her şey toz pembe :) 2 pış pış hoop uyuyacak! Öyle bir dünya olmadığını hepimiz biliyoruz :) Yani okurken Allah Allah hiç böyle olmuyor demeyin ve kendinizi üzmeyin. Yazılan her şey size yada bebeğinizi uygun olacak diye bir şey yok! Bu yolculukta siz de bebeğinizle birlikte öğreneceksiz, yeter ki sağlık olsun :)

Kısacası Peygamberimize bile gelen ilk vahiy 'OKU' dur! Bilgi çok kıymetli, bir anne olarak bebeğiniz için okuyup,araştırmalısınız. Haydi bakalım keyifli okumalar dilerim. Sizlerin de bunlar haricinde  okuyup, tavsiye etmek istediğiniz kitaplar varsa lütfen yorum olarak bırakın.

Sevgiler,

Öykü

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler / What to Expect When You are Expecting : Hafta hafta gebeliğinizle ilgili bilgiler içeren ve en popüler kitaplardan bir olan oldukça kalın ve ansiklopedi kıvamında bir kitaptır. Gözünüzü kokutmasın kısım kısım okuduğunuz için nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Doğum, postpartum ve hatta babalar için bile bir bölüm ayrılmış. Aynı zamanda akıllı telefonlar için aplikasyonu da mevcut.(İngilizce) Son adet tarihinizi giriyorsunuz ve sizin için bebeğin kaç haftalık olduğunu ve tahmini doğum tarihini hesaplıyor. Her hafta hap bilgiler veriyor. Yani bir nevi kitabın interaktif hali :) Eğlenceli oluyor tavsiye ederim. Bu kitapta bebeğinizin o hafta neresi nasıl oluşuyor, yaklaşık hangi büyüklükte ve o hafta vücudunuzda nasıl değişiklikler olacak gibi bilgiler veriliyor.

Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler : Bebeklere fısıldayan kadın, nam-ı değer Tracy Hogg :) Kendisine sevgiler, saygılar :) En çok yararlandığım kitap bu oldu diyebilirim. İlk 3 ay rutin oluşturma, uyku eğitimi gibi konularda elimden düşürmedim. İstikrarlı olunduğunda tüm teknikler gerçekten işe yarıyor. Mucize beklemeden sabırla uygulandığında, kadın işi biliyor dedirtiyor. Okurken notlar almanızı, kendinize işaretler koymanızı tavsiye ederim.

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı: Aslen bebek hemşiresi olan Ayşe Öner tarafından kaleme alınmış bu kitap için baş ucu kitabı diyebilirim. Kundak yapımı, bebek masajı, gaz masajı, bebek jimnastikleri,emzirme, hamile egzersizleri.... gibi bir çok konuda doğru ve yalın bilgiyi bu kitapta bulabilirsiniz. Çok tecrübeli bir kadın tavsiyelerine kulak verin derim. Ben kendisinin emzirme seminerine gitmiştim ve gebeliğin 38. haftasında uygulanmaya başlanan teknikler sayesinde göğüs uçlarım asla yara olmadı. Kadının bir bildiği var yani :)

Mahallenin En Mutlu Bebeği: 5S tekniğinin yaratıcısı Harvey Karp'ın bu kitabında genel olarak bu teknik üzerinde durulmuş. Swaddle(kundak), Side/Stomach Position(yüzü koyun koluna yatıma), Shushing Sound(kulağına şiişşş leme) Swinging(sallama), Sucking (emzik yada meme verme). Ben 5S in faydasını gördüm. Aslında herkesin farklı şekillerde önerdiği şeyleri Harvey Karp bu şekilde adlandırmış.

Hypnobirthing Mongan Yöntemi: Normal doğuma inanılmaz teşvik eden, tüm korkularınızı uçup gitmesini sağlayan bir kitap. Kitap bitince hazırım, hadi doğuralım şeklindeydim :) Bana nasip olmadı normal doğum ama sancılarım sırasında uygulamaya çalıştım, işe yarıyor kesinlikle layıkıyla yapıldığında. Kitap yeterli gelmezse bu konu hakkında eğitimler de mevcut.

40'ı Uçana Kadar: En ünlü Türk çocuk doktorlarından Gökhan Mamur'un yazdığı bu kitapta bebeğinizin ilk ayında karşılaşabileceğiniz her şeye yer verilmiş. Tırnak kesimi, banyo, sarılık, ateş vb. Elinizin altında olması gereken bir temel eser diyebilirim. Tüm bilgiler basit bir dille ve çok yalın anlatılmış.

0-6 Yaş Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural: Adem Güneş'in bu kitabı bir çok kitabı özetler nitelikte. Her sayfada tek bir bilgi verilmiş. Güzel bir kitap ama detaya hiç girilmediği için ben çok sevmedim. Beni kesmedi kısacası :) 

Merhaba Bebek: Bebek bakımı ile ilgili kitapların yanında en az onun kadar önemli olan bebeğinizle iletişiminiz ve bebek psikolojisi kitapları... Bebeklik ve çocukluk çağlarında istemeden vereceğimiz yanlış bir tepki yada tamamen iyi niyetli söylediğimiz şeylerin onların ileriki yaşamlarını şekillendirdiğini unutmayalım. Bu kitap tek kelime ile muhteşem! Hem bebeğinizi ve sizin hem de bebekten sonra eşinizle sizin iletişiminiz hakkında yazılmış. Mutlaka okunmalı diye düşünüyorum.

Doğal Ebeveynlik / Dr.William Sears&Martha Sears : Kitaptaki her tavsiyeye katılmamakla birlikte,
acelesiz, endişesiz bir ebeveyn olmanız için tavsiyeler veren bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

Anne Baba ve Çocuk Arasında / Dr. Haim G. Ginott: 5 milyondan fazla satan bir klasik eser. Bebeklikten ergenliğe kadar yararlanabileceğiniz bir kaynak. Yaklaşık 30 dile çevrilmiş.Bebeğinizle ilişkilerinizde yararlı ip uçları veriyor. Gerçek hayattan örneklerle desteklenmiş tavsiyeler yer alıyor.

Çocuğunuzla Birlikte Büyümek / Naomi Aldort: Büyüyen bebeğinizin değişken ruh haliyle nasıl başa çıkabileceğinizi. Canı yandığında ya da oyuncağını kırdığında sinir krizi geçirirken nasıl doğru bir tavır takınacağınız hakkında yol gösterici bir kitap. Koşulsuz sevgi ve şefkat üzerine kurulu bir iletişimin yöntemini öğretiyor. Kitapta gerçek hikayelerle örnekler veriliyor. Benim okumaktan en çok keyif aldığım bir kitap oldu.

Beni Ödülle Cezalandırma / Özgür Bolat: Henüz başlamadım ama beklentim büyük :) Okuyanlarınız varsa yorum bırakırsanız çok sevinirim.

O tabak bitecek mi? : BLW'nin el kitabı :) Bu yöntemi uygulamayı düşünüyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Nasıl başlayabilirsiniz, hangi gıdayı nasıl teklif edebilirsiniz gibi yararlı ip uçları da var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder