12-24 ay Montessori Aktiviteleri
Merhaba, Bebeğiniz büyüdükçe onunla yapabilecekleriniz artıyor :) Yine İnci için hazırladığım bazı duyusal oyunları aşağıda sizin için bir araya getirdim. Daha fazla aktivite için Pinterest yada google da sensory play yada montessori olarak aratabilirsiniz. Bu konuda fikirler derya :)
Duyusal Oyun, çocuğunuzun duyu organlarını uyaran tüm aktiviteleri içerir. Dokunma, koku alma, tatma, görme ve duyma. Duyusal Aktiviteler ve duyusal masalar çocuklardaki keşfetme duygusunu harekete geçirir ve çocuklar oynarken, yaratırken ve araştırırken her açıdan gelişmelerini sağlar. Duyularını uyarmak için zaman harcadıkça çocuklar bilişsel, duygusal, fiziksel, sosyal alanda gelişiyorlar. Bu aktiviteler bebeğiniz daha zeki olsun diye değil, maximum gelişim potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmak ve keyifli vakit geçirmek için yapılır. Bebeğinizin beyni ilk yılda tam 2 katı büyüklüğe ulaşır. Yeni doğan bebeklerimizin beyninde 100 milyar sinir hücresi olduğu düşünülmektedir. Ancak bu hücrelerin tek başlarına var olmaları yeterli değildir. Aynı zamanda hücreler arasındaki bağlantıların da iyi olması gerekir. Bebeklerimizi ne kadar olumlu yönde uyarabilirsek, bu hücreler arası bağlantılar da o denli yoğun olacak ve çocuklarımızın zekâ düzeylerine olumlu katkıda bulunacaktır. Maalesef 3 yaşına kadar kullanılmayan bağlantılar kalıcı bir şekilde yok oluyor. Özellikle erken dönemde her fırsatta zengin bir duyu deneyimi sunulmasının zekâ gelişimi, psikolojik ve sosyal gelişim gibi konularda gelişmelerini sağlayacaktır. Okula başladığı zaman birçok konuda hiç zorlanmadığı gözlemleyeceksiniz.
Kısacası bu oyunları hazırlamak bu kadar kolay, faydası ise bir o kadar büyükken miniklerinizi bundan mahrum bırakmayın derim. Bazı oyunları yazarak anlatmak çok zor. Detay istediğiniz bir oyun için bana her zaman ulaşabilirsiniz :)
İyi eğlenceler dilerim.
Sevgiler,
Öykü
Renkler: Hem renkleri öğrenmesine hem de gruplamayı öğreneceği bu aktivite için aynı renkli objeleri bir araya toplayın. Başlangıç için 2 renkle başlayabilirsiniz. Objelerin renginde 2 adet kap, el işi kağıdı yada keçe parçası bulun. Bebeğinizden aynı renkleri gruplamasını isteyin. Kendini yavaş yavaş geliştirecektir. Başlangıçta birlikte yapmanızda fayda var. Önden her rengi tek tek vermek isteyebilirsiniz. Ben İnci için öyle yapmıştım. Geniş bir tepsiye seçtiğim renkte evde bulduğum tüm objeleri doldurdum ve eline alıp incelemesi sağladım. Eline aldığı her obje için; sarı araba, sarı top gibi tekrarlar yaptım. Emici öğrenme döneminde oldukları için inanın hemen kapıyorlar :)
bulacağınız değişik materyaller, farklı dokulu kumaşlar ile bir yol hazırlayın ve üzerinden yürümesini, farklı dokuları hissetmesini sağlayın.
Doldur-boşalt: Bir şişe yada ince ağızlı bir kavanoza mandal, kalem, fındık vb. bazı nesneleri doldurması isteyin.
Aktarma: Bir çok şekilde, bir çok farklı materyalle yapılabilir. Öncelikle biri aktarılacak materyalle dolu, bir boş kaseye ihtiyacınız var. Materyale göre kaşık, maşa yada kürek edinin. Bebeğinizden ponponları-cevizleri maşa ile, pirinç-bulguru da kaşık ile boş kaseye aktarmasını isteyebilirsiniz. İlerleyen zamanda büyüklüklerine göre ayırmasını,renklerine göre ayırmasını da isteyebilirsiniz.
Sulu sünger: Aslında bu da bir aktarma oyunu. Su dolu bir kasenin içine bebeğinizin sıkabileceği bir büyüklükte bir sünger koyun ve bebeğinizden suyu sıkarak diğer kaseyi doldurması isteyin. İşin içinde su olduğu için önünden almanız biraz zor olacak.
Rulolar-Toplar: Havlu kağıt rulolarını duvara yapıştırıp bir kaydırak parkuru oluşturun. Bebeğinize pinpon topu verip rulonun tepesinden bırakmasını isteyin. Ruloları boyayarak renkli ponponlarla da oynayabilirsiniz. Doğru ponponu, doğru renkli rulodan atmasını isteyebilirsiniz.
Makarnaları ipe dizme: Bunu plastik kalın bir iğneye makarna dizerek yapabileceğiniz gibi. Makarnaları renkli boyayıp, ilgili oyun hamuruna dondurma çubuğu batırıp da yapabilirsiniz.
Gölge eşleme: Bir kartona şekillerin yada bazı nesnelerin kenarlarından kalem ile geçerek şeklini çıkartın. Bebeğinizden bunları eşleştirmesini isteyin.
Toplar doğru delikten: Bir kartona renkli topların büyüklüğünde delikler açın. Deliklerin etrafını topların renginde boyayın. Bebeğinizden topları doğru deliklerden atmasını isteyin.
Şekiller: Renkli bantlarla yada elektrik bandıyla bir kartona, yere yada masasına şekilleri çizin. Bebeğinizden şekilleri doğru yere koymasını isteyin.
Süzgeç: Metal makarna süzgecini ters çevirin ve renkli çubukları deliklere sokmasını isteyin.
Gruplandırma: Farklı cinsteki 3 makarnayı karışık bir şekilde tek bir kapta koyun. Bebeğinizden bunları cinslerine göre 3 ayrı kaba ayırmasını isteyin.
Balon deneyi: Pet şişelerin içine biraz sirke koyun. İsterseniz gıda boyası ile de renklendirebilirsiniz. Balonların içine 1'er çay kaşığı karbonat koyun ve balonları şişelerin ağzına takın. Daha sonra balonları kaldırın ve karbonat şişenin içine dökülsün. Böylece balonlar şişmeye başlayacak :)
Yanardağ deneyi: Bir kavanozu alüminyum folyo ile kaplayın. Kavanoza biraz sirke koyun. Bir peçetenin içine karbonatı koyun ve kavanozun içine atın. Peçete eridiğinde karbonat sirke ile buluşacak ve yanardağınız patlayacak :)
Patates baskısı: Hangimiz yapmadık ki :) Tarif bile etmiyorum :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder