0-3 Ay Bebek Oyunları
Merhaba, İnci doğmadan onunla evde yapabileceğim aktiviteleri araştırmaya, oyunları not etmeye başlamıştım. Değişik kaynaklardan derlediğim ve İnci ile deneyimlediğim oyun fikirlerini belirli ay aralıklarına göre sizlerle paylaşacağım.
Minik bir bebekle tüm gün yapacak bir şeyler bulmak gerçekten zor oluyor. Özellikle 0-6 aylık dönemde. Adına oyun desek de aslında bebeğinizin dünyayı keşfetmesine yardımcı mini aktiviteler olduğunu göreceksiniz.
0-3 aylık dönemde döngü bellidir. Bebeğiniz karnını doyurur, gazını çıkartır, 15-30 dk uyanık kalır ve uyur :) Uyanık olduğu zaman diliminde birlikte yaptığınız bu aktiviteler, bebeğinizle iletişiminizi ve bağlanmanızı da destekleyecektir. Aslolan keyifli vakit geçirmek olduğu için bebeğinizin sıkıldığını, ilgisinin dağıldığını hissederseniz aktiviteyi sonlandırmanızı öneririm. Bu aktivitelerin süresi genellikle 30 saniye ve 1 dakika gibi kısa sürelerle başlar ve gittikçe artar.
Ayrıca İnci 2 aylık olduğunda, sadece tek bir şubesi olan ve Ataşehir'de bulunan Baby Sensory'nin dersine katıldık. Gerçekten çok keyifliydi. Çok da yararlı olduğunu düşünüyorum ancak Beylikdüzü'nde oturduğumuz için İnci yol boyunca oldukça yoruldu. Kayıt olmaya gitmiştik ancak yol umduğumuzdan daha büyük bir sorun olacaktı. Ayrıca katıldığımız bu derste zaten doğru yolda olduğumuzu fark ettim. Eğer böyle bir şansınız var ise sakın kaçırmayın derim.
Bebekler oyunla öğrenir ve keşfederler. En iyi oyun sizin sevginiz ve şefkatinizdir. Bol bol sıkıştırın, öpün, sarılın :) İyi eğlenceler dilerim :)
Öykü
Siyah-Beyaz: İlk aylarda bebekler kontrast renklere bakmaktan hoşlanırlar. Birçok yerde satılan siyah beyaz bebek kartlarından satın alabilir ya da beyaz bir kağıda siyah bir kalemle şekilller çizebilirsiniz. 35-50 cm mesafeden bebeğinize gösterebilirsiniz. Zamanla daha uzağa çekebilir ve sağa-sola, yukarı-aşağıya hareket ettirebilirsiniz. Güvenlik önlemlerine dikkat ederek bu şekillerden ona bir dönence bile hazırlayabilirsiniz.
Dokunma Oyunları: Bebeğinizin ellerini tutup alkış yaptırılabilir, bir eliyle diğer eline ve koluna dokunabilirsiniz.Bebeğinizin ellerine yüzüne ve son olarak da ağzına getirebilir, ağzına geldiğinizde öpücük sesi çıkartabilirsiniz. Ayrıca farklı dokularla temas etmesi beyin gelişimini olumlu etkileceğini unutmayın. Ben İnci'yi yıkarken küvetine birden çok sünger, bez ve mendiller atıyordum. Böylece sadece elleri değil tüm vücudunun farklı dokuları keşfetmesine olanak sağlıyorsunuz.
Koklama Oyunu: Minik tül keselere lavanta, melisa, nane gibi kokulu bitkiler koyabilirsiniz yada mandalina,portakal kabuğunu bebeğinizin burnuna dokunup 'kokla bebeğim' deyip koklatabilirsiniz. Kokuyu alınca değişen yüz ifadesine yorum yapmayı unutmayın :) Sizin tepkinizi de görmesi için önce kendiniz koklayıp yorum yapabilirsiniz.
Duyma Oyunu: Bebeğinizin çıngırağını önce sağ tarafında sallayın daha sonra sol kulağının yakınında sallayın. Yukarı ve aşağı da yavaşça hareket ettirebilirsiniz. Tepki verip vermediğini kontrol edin.
Ce-ee: Bebeğinizin neden-sonuç ilişkisini öğreneceği bu oyun aynı zamanda nesnenin sürekliliğinin henüz farkında olmayan bebeğinizin bunu da zamanla öğrenmesini sağlayacak. Böylece sizi göremediği zamanlarda aslında kaybolup gitmediğinizi anlayacak.
Keşfetme oyunu: Bebeğinizi kucaklayıp oda oda gezin. Her odayı ona tanıtın. Odada ilgisini çekebilecek ilginç objeleri de es geçmeyin. Sizi dikkatle dinlediğini göreceksiniz.
O zaman dans! : Bebeğinizin hoşuna gidebilecek tonda bir şarkı açıp bebeğinizle dans edin. Bayılacaktır. Hatta sling inizle birlikte dans ederseniz mışıl mışıl uyuduğunu göreceksiniz. Ayrıca kollarınıza alıp hafif hafif sallamanız ona anne karnı hissini hatırlatır ve beyincik gelişimini olumlu etkiler.Beyincik beynin hareket ve dengenin yanı sıra dil, sosyal etkileşim, müzik yeteneği, dikkat ve büyük olasılıkla korku ve zevk gibi duygusal tepkilerle ilgili zihinsel süreçlerde önemli rol oynayan bir bölümüdür. Sallama, döndürme ve ters sallandırma gibi hareketler beynin bu bölümünün gelişmesini ve büyümesini teşvik eder.
Jimnastik: Biz doktorumuzun tavsiye ettiği birkaç hareketi her gün tekrarlıyorduk. Bu hareketler Ayşe Öner'de kitabında da yer vermiş.
Masaj: Banyo sonrası ısısı iyi ayarlanmış bir odada vücut nemlendiricisi ya da masaj yağıyla yapacağınız masaj hem bebeğinize hem de sizi çok iyi gelecek.
Ayna Oyunu: Bebekler aynada kendilerini görmeye bayılıyorlar. Alt değiştirme ünitesinin yanına koyacağınız bir ayna ya da yüz üstü geçireceği zamanlarda yere bir ayna koyabilirsiniz. Zamanla kendine gülümsediğini ve öpücük verdiğini göreceksiniz.
Eldiven Kukla: Kullanmadığınız bir eldiveninize kırtasiyeden alacağınız ponponları, gözleri yapıştırarak bir kukla yapabilirsiniz. Elinize takıp bebeğinize şarkılar söyleyebilirsiniz.
Ayak Oyunu: Bebekler doğduğu andan itibaren kol ve bacaklarını kontrol etmeyi öğrenmeye başlar ama refleksler ve koordinasyon eksikliği olduğu zamana ihtiyaçları vardır. Sizde bebeğinizin çoraplarına küçük ziller dikebilirsiniz. Biz Lamaze markasının çıngıraklı çorap ve bileklik setini kullandık.
Daha fazla oyun fikirlerini bulabileceğiniz tavsiye edeceğim kitaplar:
- Bebek Gelişiminde Oynayarak Öğrenme / Penny Warner
- Bebeklerle Yapılacak 50 Eğitici Aktivite / Sally and Phill Featherstone
- Bebeğimle Oynuyorum / Sinem Özen Canbolat (Gelişim takip listesi ve oyuncak listesi mevcut olan 0-6 ay bebek oyunları içeren çok güzel bir kaynak)